
Onno Kleyn enthousiast over de Saumur Rouge
Ze zijn schaars geworden, de lieden die zomaar een glas rode wijn aan de lippen zetten. Blote rode wijn, grommend in het glas met al zijn naakte tannines, soms zelfs zonder er iets bij te knabbelen! De moderne mens wil wit of hooguit rosé, makkelijk, fris, huppelige wijn die geen strepen trekt op de slijmvliezen.
Rode wijn smaakt het best bij eten, met iets van eiwitten erbij, het liefst ook wat vet. Vlees, of een hartige bonenschotel. Dan trekt alles recht. Drogende tannine wordt zacht, wrang wordt vol, smaken en stemmingen verbeteren. Dus probeer het rood!
Vandaag een fraaie saumur rouge in de nazomerzon, de Siébrit 2023 van domaine Armand David. Rood, donkerrood zelfs, maar prettig fris en gebalanceerd. Bromt behaaglijk van bramen en kersen, vleugje chocola erbij. Dat komt allemaal door de cabernet franc-druif die rond Saumur zijn thuisbasis heeft. En mocht je dan toch ook wat wits willen, kijk dan naar de witte L’Enchenteur van hetzelfde huis. Perzik, peer, boenwas, chic. Niet te stevig koelen, de witte. En de rode juist wel een beetje, half uur koelkast. Elegante wijnen uit een elegante streek.
Domaine Armand David
Saumur rouge Siébrit 2023, € 10,95
Saumur blanc L’Enchenteur 2023, € 10,95
Prijs/kwaliteit 8,5